Derfor skal I lave sjove lege til konfirmationen
Konfirmationen er en stor dag for det unge menneske, forventningerne er høje og ligeledes presset. Det er højest sandsynligt den første store fest man kan huske med sig selv i centrum. Dagen kan hurtigt gå hen og blive lidt anspændt og stiv, hvis ikke der løsnes lidt op for spændingen og stemningen. Dette kan der måske passende gøres med sjove selskabslege til konfirmationen. Legene kan tilpasses dagen og komme i alle afskygningen. De kan planlægges som en del af festen, som konfirmanden er inde over, eller komme udefra. Læs mere om hvorfor sjove lege er en god idé til konfirmationsfesten, nedenfor.
Hvis du vil have forslag til de bedste indslag til konfirmation så læs her!
1. Quiz om konfirmanden
Der findes mange lege, der kan være gode til en konfirmation. Nogle af dem er dog bedre end andre. En god idé kunne være at lave og afholde en quiz, der handler om konfirmanden. Det kan gøres på et væld af måder, men spørgsmålene skal selvfølgelig handle om konfirmanden.
Hvis du ikke selv kan finde på nogle gode spørgsmål, så kan du få hjælp fra den nærmeste familie. De har – med garanti – en række sjove spørgsmål, der kan være med. Det er dog en god idé at holde lidt igen med de helt svære spørgsmål, da alle gerne skal kunne være med til legen.
I forhold til selve afholdelsen, så er det oplagt at gøre brug af Kahoot. Det gør det nemt at afholde en quiz, da folk derved kan besvare de forskellige spørgsmål via deres egen smartphone. Så slipper du for at skulle lave en masse sedler el.lign., du skal dele ud, for at folk har noget at svare på.
2. Tip en 13’er
Denne leg minder en del om ovenstående, men er dog ikke helt det samme. I stedet for, at du laver en quiz ved hjælp af fx Kahoot, så skal du lave en klassisk Tip en 13’er på papir. Derfor er det også en leg, der kræver en smule forberedelse.
Hvis du kender konfirmanden, så er det dog ikke svært. Du skal blot lave 13 spørgsmål, som hver især har tre svarmuligheder (1, X eller 2), som du kender det fra en helt normal Tip en 13’er. Det kan også være en god måde at få alle gæster involveret i en leg på, så det ikke kun er få.
Som der også er givet udtryk for herover, så er det en god idé, at du ikke gør spørgsmålene for svære. Hvis de er det, så er det ikke helt så sjovt for alle at deltage – specielt ikke dem, der ikke kender konfirmanden helt så godt.
3. Hvorfor rejser gæsterne sig?
Dette kan også være en rigtig sjov leg. Det er dog igen en leg, der kræver lidt forberedelse. Man kan lege den på flere måder, men det er nemmest, at få konfirmanden adskilt fra resten af gæsterne, så han eller hun kan sidde med ryggen til.
Når han eller hun sidder med ryggen til, så skal du vise et stort skilt (fx et A3-papir) med en tekst på til resten af gæsterne. Her kan der fx stå ’Alle der er barndomsvenner med konfirmanden’ eller ’Alle der er i familie med konfirmanden’, og så skal disse personer rejse sig op.
Når de har gjort det, så bliver konfirmanden bedt om at vende sig, hvorefter han eller hun skal gætte, hvad de forskellige personer har tilfælles. For at gøre legen sjovere, så kan man gradvist gør det sværere at gætte. Man bør dog lægge ud med noget nemt, så konfirmanden ikke mister modet for tidligt.
4. Dynebetræk-legen
Her er der igen tale om en leg, hvor det er konfirmanden, der er i fokus. Det er især en leg, der er sjov, hvis man til er konfirmation hos en ung dreng, der ikke helt har fået lært at putte betræk på en dyne. Det er det, da det er dét hele legen handler om.
Konfirmanden får nemlig udleveret en dyne og et betræk, som han eller hun skal forsøge at putte på dynen. Idéen er, at der skal tages tid på det, for at se, hvor lang tid det tager. Man kan fx lave en lille konkurrence ud af det, så der er noget at vinde.
Det er dog kun en leg, der giver mening, hvis det er en konfirmand, der ikke har fået lov til at lægge betræk på sin dyne før. Hvis det er tilfældet, så er det ikke en leg, der giver specielt meget mening, da konfirmanden derved vil være hurtigt færdig.
5. Gæt en gæst
Dette er en leg, der handler om at se, hvor godt konfirmanden egentlig kender sine gæster. I modsætning til quizzen eller Tip en 13’er, så er der ikke tale om spørgsmål om konfirmanden i dette tilfælde. I stedet er det konfirmanden, der vil blive stillet spørgsmål om gæsterne.
Det kan være mange forskellige typer af spørgsmål. Derfor kan det også være alt fra ’Hvem kom til at tisse i bukserne i en idrætslektion i 7. klasse?’ til ’Hvem af de voksne har fået flest fartbøder?’. Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan stille af spørgsmål til konfirmanden.
Det er dog vigtigt, at man sikrer, at det ikke er noget, der ender med at blive alt for pinligt for hverken gæst eller konfirmand. Det må dog godt være en smule pinligt, da det selvfølgelig er med til at gøre legen en kende sjovere. Sørg dog for, at du får forberedt en masse spørgsmål til legen.
Få en sjovere fest
Lege til konfirmationen vil helt sikkert være med til at gøre dagen langt sjovere. Man kan ikke lege en leg uden at få et smil på læben på et eller andet tidspunkt. Det vil helt sikkert løsne stemningen op og få folk i godt humør. En god stemning og højt humør er hovedingredienserne i en god og vellykket fest.
Fest i konfirmandens ånd
Selvom man ved konfirmationen træder ind i de voksnes rækker, er man alligevel ikke særlig gammel, og vel egentlig stadig et barn på mange punkter. En konfirmation skal ikke være en børnefest, men kan godt have et element af at der er tale om et ungt menneske der stadig kan lide at lege og på denne dag kan få hele festen med på ideen. De sjove lege til konfirmationen vil ligeledes være med til at skabe nogle gode minder som I, i familien, kan tænke tilbage på i mange år fremover. Der vil helst sikkert være tale om et fedt i konfirmandens ånd.
Det fjerner det højtidelige element
Sjove lege til konfirmationen er med til at fjerne det højtidelige element, hvis det eksisterer. Legene går ind og løsner op for gæsterne og den stemning der måske kan være lidt stiv og anspændt. Det vil ligeledes få gæsterne til at føle sig bedre tilpas, da man i legene får mulighed for at tale sammen om dette samt at samarbejde. På denne måde kommer det kommunikative element i spil igennem legene og får gæsterne til at grine og tale sammen indbyrdes og på tværs. Det har en stor betydning for stemningen resten af dagen og aftenen.
Alle kan være med
Til en konfirmation er alle aldersgrupper typisk repræsenteret fra det lille barn til den gamle tante. Festlegene skal derfor afspejle dette, så alle kan være med. De fleste selskabslege er sammensat på en sådan måde, at det ikke er noget problem, da man enten leger på nemme vilkår eller er sammen gruppevis, så de ”svage” i gruppen ikke bliver ekskluderet, men samtidig ikke er uden indflydelse. Alle skal kunne være med til legene ved konfirmationen, ligesom konfirmanden selv også skal finde legene sjove og givende for festen i al almindelighed. Det er typisk konfirmanden og dennes familie der selv sammensætter og planlægger legene inden dagen, men i nogle tilfælde kan det også være en gæst der har bragt en leg til konfirmationen.
Søg online og bliv inspireret
Hvis du savner inspiration til lege til konfirmationen, kan det være en god idé at gå online og blive inspireret. Der er mange selskabslege, som man ikke umiddelbart selv har tænkt over, som kan være en mulighed. Det er en god ting at forberede udgangspunktet for legen grundigt inden dagen, så det ikke virker tilfældigt. Selskabslegene kan være enkeltstående eller gentage sig. De kan ligeledes komme i en eller flere udgaver. Der er ikke nogen manuel i forhold til dette, men afhænger af konfirmandens temperament og ønsker.